Нямам информация да е стартирала обществена поръчка за видеонаблюдението. Ако няма

...
Нямам информация да е стартирала обществена поръчка за видеонаблюдението. Ако няма
Коментари Харесай

Нямало нужда от кампания как се гласува с машини, хората се научили

Нямам информация да е стартирала социална поръчка за видеонаблюдението. Ако няма такива устройства, няма да има видеонаблюдение. Притеснението си показа заместник-председателят и представител на ЦИК Росица Матева пред БиТиВи. Матева въпреки всичко се надява, че може и да не се стигне до такава степен.

Както през вчерашния ден категорично акцентира шефът на ЦИК - отговорността за това е на Министерски съвет.

Техническото застраховане на изборите на 2-ри април е предоставено на Министерството на електронното ръководство. То е сключило контракт с " Информационно обслужване ". Изискването на ЦИК е устройствата да имат задоволително висока резолюция. Имаме уверението на министъра, че ще има обезпечени устройства, изясни тя.

" Докато се гласоподава, няма да има никакво видеонаблюдение. След като бъде обявен краят на изборния ден, камерите се включат. Те ще са сложени на стойка, за да снимат броенето на бюлетините ", разясни Матева. Тя обаче по този начин и не отговори какви ще са мобилните устройства, най-вероятно телефони, които ще се купят за 165 лева броя (така излиза съгласно публичната поръчка), които да са достатъчно качествени, че да има и качествено видеозаснемане и лъчение онлайн по какъв начин се броят бюлетините и по какъв начин се пишат протоколите.

Образователна акции по какъв начин се гласоподава с машини към този момент няма да има.  " Избирателите вече са осведомени с това гласоподаване, не се тормозят ", сподели тя. " Няма да има и тъмна стаичка. Ще бъде обособено място с заслон. Избирателят ще застане зад него и ще попълни бюлетината си. Параваните ще се слагат на местата, където ще се гласоподава с хартия, само че не и там, където ще се гласоподава с машини ", добави Матева.

" Приехме нови изборни бумаги и към този момент в протокола ще се записват настрана данните от гласуването с хартиена бюлетина, данните от машинното гласоподаване и най-после ще се записват общо. Надяваме се да не се позволяват неточности. След няколко дни ще качим на уеб страницата си този протокол ", добави представителят на ЦИК. Тя предложи СИК да не бързат при броенето и попълването на протоколите. " Наблюдава се такава наклонност, с цел да се отиде по-бързо в РИК. Когато има позволени неточности, стартира едно търсене в РИК къде е грешката. Затова не би трябвало да се бърза, с цел да може в РИК ситуацията да е по-спокойна, да не се търсят неточности и по този начин няма да има опашки ", изясни Матева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР